Turkija
Turkija - žavinga šalis, kurioje galima daug ką pamatyti ir patirti. Šioje šalyje rasite senovinių ir modernių miestų, puikių paplūdimių, gardžių patiekalų ir kvapą gniaužiančių gamtos stebuklų. Viena populiariausių lankytinų vietų - Stambulas, kuriame galima rasti tokių istorinių vietų kaip Sofijos soboras, Mėlynoji mečetė ir Topkapi rūmai. Šalies Viduržemio ir Egėjo jūros pakrantėse įsikūrę vaizdingi miesteliai ir daugybė apgyvendinimo vietų. Taip pat Turkija garsėja puikia virtuve, kurioje susipina Artimųjų Rytų, Graikijos ir Vidurinės Azijos skoniai. Lankytojai gali pasimėgauti kebabais, baklava, dolma ir daugybe kitų skanėstų. O galiausiai, čia jūsų laukia Turkijos gamtos stebuklai - baltosios Pamukalės terasos, nuostabūs Kapadokijos kraštovaizdžiai ir įspūdinga Ararato kalno viršūnė.
Maistas Turkija
Turkija - gardžių patiekalų šalis, įkvėpta Viduržemio jūros, Artimųjų Rytų ir Vidurinės Azijos regionų. Jei lankotės Turkijoje, negalite praleisti gerai žinomų kebabų - maltos mėsos arba vištienos, keptos ant grotelių, su traškia turkiška duona arba ryžiais.
Vienas populiariausių patiekalų Turkijoje - doner kebabas, kuris puikiai tinka greitai užkąsti keliaujant. Jį sudaro ploni mėsos gabalėliai, suverti ant iešmo ir lėtai kepami ant liepsnos. Patiekiamas minkštoje pitos duonoje su salotomis ir citrinos sultimis.
Rekomenduojame paragauti tradicinių turkiškų pusryčių, vadinamų „Kahvalti“. Šuos pusryčius sudaro kiaušiniai, šviežiai iškepta duona ir pyragaičiai, vietinės gamybos uogienė, medus, sūris, alyvuogės ir daržovės. Turkiškas gėrimas - puodelis stiprios juodosios arbatos, nes turkiška kava neįpratusiems gali būti per stipri.
Dar vienas patiekalas, kurio verta paragauti kelionės į Turkiją metu - garsusis „Lahmacun“, tai picos rūšis, tradiciškai padengta malta mėsa ir pagardinta prieskonių mišiniu. Paprastai ji patiekiama su šviežiomis žolelėmis, citrinų sultimis ir žalumynais.
Turkija taip pat garsėja mezė patiekalais. Šie aromatingi užkandžiai, paprastai patiekiami prieš pagrindinį patiekalą. Būtinai paragaukite kreminio humuso, pagardinto alyvuogių aliejumi, dolmos (įdarytų vynuogių lapų) arba ant grotelių keptų baklažanų padažo, vadinamo „baba ghanoush“.
Galiausiai palikite vietos turkiškai baklavai - saldžiam pyragui, aplietam saldžiu sirupu ir pabarstytam traškiais riešutais. Pasiruoškite paragauti išties gardžių desertų Turkijoje, vienas už kitą geresnių.
Neabejojame, kad turkų virtuvės patiekalai suteiks jums nepaprastų pojūčių, persmelktų Artimųjų Rytų skonių ir aromatų.
Nuostabios lankytinos vietos Turkija
Turkija - puiki vieta visiems keliautojams. Ši šalis gali pasiūlyti tiek daug - nuo senovės istorijos iki nuostabių gamtovaizdžių, kultūrinių patirčių ir modernių miestų. Stambulas - viena privalomų aplankyti Turkijos vietų, kur įsikūrusi garsioji Mėlynoji mečetė, Sofijos soboras, Topkapi rūmai ir Didysis turgus, tikras pirkėjų rojus. Nepakartojama patirtis - skrydžiai oro balionu Kapadokijoje, kur skrydžio metu galima pamatyti unikalų kraštovaizdį. Taip pat verta aplankyti Pamukalės gamtos stebuklą – mineralines versmes ir senovinius Efeso griuvėsius, menančius Romos imperijos laikus. Antalija - dar viena populiari keliautojų lankoma vieta, pasižyminti gražiais paplūdimiais ir turtinga kultūra, kurią liudija senasis miesto uostas ir pilis. Turkija tikrai sužavės kiekvieną keliautoją, nes čia galima rasti daugybę nuostabių dalykų.
Geriausias laikas keliauti
Turkija - viena populiariausių turistinių vietų pasaulyje, turinti turtingą istoriją, įdomių kultūros objektų, nuostabią gamtą ir skanių patiekalų. Kadangi Turkijoje vyrauja įvairus klimatas, geriausias laikas apsilankyti Turkijoje priklauso nuo jūsų pomėgių ir pageidavimų.
Lankantiems Stambulą, esantį šalies šiaurėje, geriausias laikas vykti - nuo balandžio iki birželio ir nuo rugsėjo iki lapkričio mėn. Šiais mėnesiais oras malonus, temperatūra šilta, o garsios Stambulo vietos, tokios kaip Mėlynoji mečetė ir Sofijos soboras - mažiau perpildytos. Tačiau būkite pasirengę, kad šiais mėnesiais retkarčiais gali pasirodyti lietus.
Planuojantiems aplankyti garsiąsias Turkijos Viduržemio ir Egėjo jūros pakrantes geriausias laikas keliauti yra birželio-rugsėjo mėnesiai, kai karšta ir saulėta, o vanduo puikiai tinka maudynėms. Šiais mėnesiais dirba dauguma paplūdimių kurortų, o jūs galite mėgautis vandens sportu, pavyzdžiui, nardymu ir banglenčių sportu. Tačiau sezono metu paplūdimiai dažnai būna perpildyti, o kainos pakilusios.
Jei norite pažinti Turkijos gamtos grožį ir užsiimti lauko pramogomis, pavyzdžiui, žygiais pėsčiomis, kopimu į kalnus ar slidinėjimu, geriausia vykti kovo-gegužės arba spalio-lapkričio mėnesiais. Šiais mėnesiais oras paprastai būna švelnus ir malonus.
Apibendrinant galima teigti, kad Turkija - ištisus metus kelionėms tinkama šalis, tačiau geriausias laikas apsilankymui priklauso nuo jūsų pomėgių ir pageidavimų. Nesvarbu, ar norite tyrinėti turtingą šalies istoriją, ilsėtis nuostabiuose paplūdimiuose, ar mėgautis lauko pramogomis, visada rasite puikų laiką apsilankyti Turkijoje.